Εμφυτεύματα

Αισθητική και αποκατάσταση με απόλυτη τεκμηρίωση

Είναι πιθανό να έχετε χάσει τελικά κάποια δόντια σας. Μπορεί επίσης και κάποια άλλα δόντια να πρέπει να αφαιρεθούν από το στόμα, λόγω περιοδοντίτιδας ή άλλης αιτίας. Θα ήταν ιδανικό να έχετε προλάβει. Αν όμως συνέβει, έχουμε στη διάθεσή μας τον τρόπο όχι μόνο να αντικαταστήσουμε τα δόντια που χάσατε, αλλά και να αποκαταστήσουμε τη χαμένη αισθητική και λειτουργικότητα του στόματος στο σύνολό του. Το κυριότερο, με τρόπο προβλέψιμο και βασισμένο στην επιστημονική τεκμηρίωση. Μπορούμε να σας δώσουμε πίσω το χαμόγελο και τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση.

Σήμερα, στην αρχή του 21ου αιώνα, τα εμφυτεύματα θεωρούνται η ιδανική και πλέον συντηρητική μέθοδος αντικατάστασης των δοντιών που λείπουν. Η θεραπεία και αποκατάσταση με οστεοενσωματωμένα εμφυτεύματα μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να δώσει θεαματικά αποτελέσματα και να βελτιώσει αποφασιστικά τη λειτουργική ικανότητα και αισθητική του στόματος, συμβάλλοντας σε καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα δεν είναι καινούρια στην οδοντιατρική. Χρησιμοποιούνται εδώ και 50 περίπου χρόνια, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του 80 παρουσιάστηκαν επίσημα, απόλυτα τεκμηριωμένα στην διεθνή επιστημονική κοινότητα. Από τότε έχουν τοποθετηθεί πολλά εκατομμύρια εμφυτευμάτων διεθνώς και οι τεχνικές τοποθέτησης και αποκατάστασης έχουν εξελιχθεί αποφασιστικά. Σήμερα υπάρχουν πλέον χιλιάδες επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμφυτευμάτων.

Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αντικαθιστούν τη ρίζα των δοντιών που έχουν χαθεί λόγω τερηδόνας, περιοδοντικής νόσου, ατυχήματος ή άλλο λόγο. Συνήθως είναι μια μικρή βίδα, κατασκευασμένη από καθαρό, κατάλληλα επεξεργασμένο τιτάνιο.

Τα τοποθετούμε με μια μικρή χειρουργική επέμβαση μέσα στο οστούν της γνάθου, στη θέση του δοντιού ή των δοντιών που λείπουν. Η μέθοδος βασίζεται στις αρχές της οστεοενσωμάτωσης : Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο πως το τιτάνιο είναι μέταλλο που όταν τοποθετείται με κατάλληλες μεθόδους μέσα στο οστούν, επιτρέπει την εναπόθεση νέου οστού σε στενή επαφή με την επιφάνεια του εμφυτεύματος. Αυτό δημιουργεί ισχυρή “πρόσδεση’’ του εμφυτεύματος με το κόκαλο και του επιτρέπει να δέχεται δυνάμεις και να λειτουργεί όπως το φυσικό δόντι, μετά την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης.

Από εκεί και πέρα, πάνω στο εμφύτευμα θα τοποθετηθεί σε δεύτερο χρόνο η προσθετική εργασία, δηλαδή η υπερκατασκευή η οποία θα αντικαταστήσει τα δόντια που λείπουν. Ο χρόνος αυτός ποικίλλει από 3 έως 6 μήνες, ανάλογα με την περίπτωση . Σήμερα, κάτω από κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί ο χρόνος να μειωθεί ακόμη και σε 1 ημέρα, σε περιπτώσεις που επιλέγεται να γίνει “άμεση φόρτιση’’ των εμφυτευμάτων (Δόντια σε 1 ραντεβού).

Το είδος της προσθετικής εργασίας που θα τοποθετηθεί πάνω στο εμφύτευμα ποικίλλει. Έτσι όταν λείπει ένα μόνο δόντι (έλλειψη ενός δοντιού), μια απλή στεφάνη που στηρίζεται σε ένα μόνο εμφύτευμα δίνει τη λύση. Μπορεί σε άλλη περίπτωση να είναι μια ακίνητη γέφυρα, που θα στηρίζεται σε δυο ή περισσότερα εμφυτεύματα, όταν λείπουν περισσότερα ή και όλα τα δόντια σε μια γνάθο (έλλειψη περισσότερων δοντιών και έλλειψη όλων των δοντιών).Μπορούν τέλος εμφυτεύματα να χρησιμοποιηθούν ως συγκρατητικά στοιχεία για μία κινητή οδοντοστοιχία, ώστε να βελτιώσουν την ευστάθεια και λειτουργικότητά της (κινητές επένθετες οδοντοστοιχίες).

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με εμφυτεύματα είναι σημαντικά. Με την παραδοσιακή οδοντιατρική, όταν λείπει κάποιο δόντι, ο οδοντίατρος είναι αναγκασμένος να τροχίσει τα διπλανά δόντια, θυσιάζοντας υγιή οδοντική ουσία, ώστε να τοποθετηθεί μία ακίνητη γέφυρα. Με την τοποθέτηση αντίθετα ενός εμφυτεύματος, δεν αγγίζουμε τα γειτονικά δόντια. Η αίσθηση και η εμφάνιση του νέου δοντιού μπορούν να είναι ακριβώς όπως και σε ένα φυσικό δόντι.

Ακόμη τα εμφυτεύματα είναι η καλύτερη μέθοδος διατήρησης του ύψους του οστού. Όταν χάνουμε τα δόντια μας, το κόκαλο της γνάθου προοδευτικά απορροφάται. Ακριβώς επειδή το εμφύτευμα αντικαθιστά τη ρίζα του δοντιού, το κόκαλο κρατάει στη θέση αυτή το ύψος του, επιτρέποντας τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και αισθητικής του οδοντικού φραγμού.

Για τον ίδιο λόγο πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται με τη χρήση οδοντοστοιχιών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν «ούλα», με αποτέλεσμα η οδοντοστοιχία να έχει κακή συγκράτηση και ευστάθεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ανθρώπων με κινητές οδοντοστοιχίες, μερικές ή ολικές, τα εμφυτεύματα αποτελούν σημαντική λύση. Ο ασθενής μπορεί να απαλλαγεί από την παραδοσιακή «μασέλα» και να αποκτήσει μία οδοντοστοιχία λιγότερο ογκώδη, σταθερή, με μεγάλη μασητική ικανότητα και αισθητική (έλλειψη όλων των δοντιών).

Αποτελεσματικότητα

Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας με εμφυτεύματα είναι διεθνώς πολύ υψηλά, αγγίζοντας το 98% για την κάτω γνάθο και το 95% για την άνω γνάθο, σε μελέτες που φθάνουν τα 15 χρόνια. Στο ιατρείο μας από το 2005 που έχουμε ξεκινήσει στην Καλαμάτα αλλά και από το 2000 που ο ιατρός δραστηριοποιείται σαν περιοδοντολόγος, τα ποσοστά επιτυχίας είναι αντίστοιχα.

Έχουμε τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα λόγω της ειδίκευσης του ιατρού αλλά και της συνεχούς εκπαίδευσης σε νέα δεδομένα και τεχνικές, η αυστηρή επιλογή των υποψήφιων ασθενών, ο πολύ προσεκτικός σχεδιασμός της θεραπείας, η αυστηρή τήρηση όλου του χειρουργικού και προσθετικού πρωτοκόλλου και η χρήση εμφυτευμάτων και υλικών μόνο «πρώτης γραμμής», με πλήρη πιστοποίηση και κυρίως μακρόχρονη και εκτενή ερευνητική τεκμηρίωση.

Σκοπός μας δεν είναι να προσφέρουμε «φτηνή» θεραπεία αλλά αποτελεσματική, προβλέψιμη και κυρίως ασφαλή.

Όταν τα παραπάνω τηρούνται , οι περιπτώσεις αποτυχίας είναι πολύ σπάνιες και δεν έχουν να κάνουν με πιθανή “απόρριψη’’ των εμφυτευμάτων, όπως λανθασμένα πιστεύεται. Το τιτάνιο είναι υλικό απόλυτα βιοαδρανές, που ποτέ δεν μπορεί να κινητοποιήσει την ανοσοαπόκριση του οργανισμού, ούτε και να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Τα εμφυτεύματα είναι η μέθοδος που περισσότερο από όλες τις άλλες μιμείται καλύτερα το φυσικό δόντι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορούν να εφαρμοστούν πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις, ούτε και ότι δε δημιουργούνται ποτέ προβλήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανένα ανθρώπινο δημιούργημα δεν μπορεί να φθάσει την τελειότητα του υγιούς φυσικού δοντιού.

Το σημαντικότερο είναι η διατήρηση της υγείας του στόματος, η πρόληψη, ώστε να μη χρειαστεί κανείς εμφυτεύματα. Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων, σα χειρουργική τεχνική, μπορεί και αυτή να έχει προβλήματα, έστω σπάνια. Κάθε υποψήφιος ενημερώνεται αναλυτικά, πριν την έναρξη της θεραπείας για πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχει η χρήση οστεοενσωματούμενων εμφυτευμάτων.

Φροντίδα

Τέλος ο κάθε ασθενής είναι αυτός που έχει τη ευθύνη για τη διατήρηση και μακροζωία των εμφυτευμάτων. Τα εμφυτεύματα μπορούν να διατηρηθούν όσο και τα δόντια:για μια ζωή, αρκεί να τα φροντίζουμε σωστά. Προϋπόθεση είναι η απόλυτη συμμόρφωση στους κανόνες στοματικής υγιεινής που θα σας διδάξουμε και οι τακτικές επισκέψεις για τη θεραπεία συντήρησης του στόματος.