FAQs

Πόσο κοστίζουν τα εμφυτεύματα;

Καθώς οι ανάγκες, οι απαιτήσεις και η ενδεικνυόμενη θεραπεία διαφέρουν σε κάθε ασθενή, διαφοροποιείται και το κόστος.

Μια πρώτη εκτίμηση κόστους πιθανά να έχετε από το πρώτο κιόλας ραντεβού. Στη συνέχεια, μόλις ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της θεραπείας σας και έχετε αποφασίσει τι ακριβώς θα γίνει, θα έχετε έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση για τα οικονομικά. Το είδος, ο αριθμός των εμφυτευμάτων, η χειρουργική τεχνική και το είδος της προσθετικής αποκατάστασης είναι μερικοί από τους παράγοντες που καθορίζουν το κόστος της θεραπείας με εμφυτεύματα.

Τι φροντίδα χρειάζονται;

Τα εμφυτεύματα χρειάζονται γενικά την ίδια καθημερινή φροντίδα και καθαρισμό όπως και τα φυσικά δόντια.

Ο τρόπος και η μεθοδολογία της στοματικής υγιεινής είναι εξατομικευμένα και διδάσκονται από το θεράποντα ιατρό. Η μακροπρόθεσμη επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από το να διατηρούνται τα καινούρια δόντια καθαρά , χωρίς μικροβιακή πλάκα.

Πόσο διάστημα θα αντέξουν;

Τα εμφυτεύματα μπορούν να κρατήσουν όσο και τα φυσικά μας δόντια: Για μια ζωή.

Προϋπόθεση βέβαια είναι η ορθή εκτέλεση της θεραπείας, η συμμόρφωση του ασθενή με τις οδηγίες του ιατρού, η τακτική φροντίδα στοματικής υγιεινής από τον ασθενή και οι συχνές επισκέψεις στον θεράποντα οδοντίατρο. Σε τακτά διαστήματα, περίπου 2-3 φορές το χρόνο, θα σας καλούμε για να ελέγχουμε την εργασία και τα εμφυτεύματα στο στόμα και να εφαρμόζουμε εξειδικευμένη φροντίδα όπως χρειάζεται. Σε πολλές περιπτώσεις το πρωτόκολλο διατήρησης του αποτελέσματος στα εμφυτεύματα μοιάζει με αυτό της περιοδοντικής νόσου στα φυσικά μας δόντια.

Το κάπνισμα παίζει ρόλο;

Οπωσδήποτε ναι. Η πρόγνωση της θεραπείας με εμφυτεύματα είναι σίγουρα χειρότερη σε βαρείς καπνιστές, όπως και η μακροζωία των εμφυτευμάτων.

Το ίδιο ισχύει εξάλλου και για τα φυσικά μας δόντια.

Μπορεί η διασικασία να αποτύχει;

Τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτεύμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλά διεθνώς και φθάνουν το 95-98% για διάστημα 10 έως 15 ετών.

Στο ιατρείο μας στα χρόνια της λειτουργίας του μέχρι τώρα τα ποσοστά επιτυχίας είναι αντίστοιχα, στο 96%, με τη δραστηριότητα του ιατρείου να έχει ξεκινήσει το 2005. Βεβαίως αποτυχία μπορεί να υπάρξει, όπως σε κάθε ιατρική πράξη, όχι λόγω ‘’απόρριψης’’ του εμφυτεύματος, από άλλους όμως παράγοντες. Μέσα από την πλήρη ειδίκευση και εκπαίδευση του ιατρού και το αυστηρά εφαρμοζόμενο πρωτόκολλο εφαρμογής της θεραπείας καταφέρνουμε αυτούς τους παράγοντες να τους ελαχιστοποιούμε.

Αν δεν υπάρχει αρκετό κόκαλο;

Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει επαρκές οστικό υπόστρωμα, είτε σε ύψος είτε σε πλάτος ή σε περιπτώσεις στην οπίσθια άνω γνάθο όπου το ιγμόρειο άντρο εμποδίζει την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, μπορούμε πλέον με τη χρήση αναγεννητικών υλικών και τεχνικών να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Αυτήν την πιθανότητα θα πρέπει να τη συζητήσουμε μαζί στο ιατρείο, στο στάδιο του σχεδιασμού της θεραπείας σας.

Το αποτέλεσμα θα είναι αισθητικά αποδεκτό;

Ανάλογα με την περίπτωση, τα καινούρια δόντια μπορούν να φαίνονται ακριβώς όπως τα φυσικά.

Σίγουρα με τα εμφυτεύματα μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα, παρά με την “κλασσική” προσθετική. Υπάρχουν περιορισμοί, με τις σημερινές όμως χειρουργικές και προσθετικές τεχνικές τα προβλήματα ξεπερνιώνται.

Θα αισθάνομαι και θα μασάω όπως με τα φυσικά μου δόντια;

Ναι. Τα εμφυτεύματα από την κατασκευή τους μοιάζουν με τα φυσικά δόντια, αφού είναι η μόνη μέθοδος που εκτός από τη μύλη αντικαθιστά και τη ρίζα του δοντιού.

Όλες οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μασητική ικανότητα μετά τη θεραπεία με εμφυτεύματα βελτιώνεται και συγκρίνεται με αυτή των φυσικών δοντιών.

Ποιοί είναι υποψήφιοι να δεχθούν εμφυτεύματα; Υπάρχουν περιορισμοί;

Εμφυτεύματα μπορούν να δεχθούν όλοι οι άνθρωποι, ηλικίας 18 ετών και πάνω, ακόμη και στα βαθιά γεράματα, αρκεί να είναι υγιείς και να πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις στη στοματική τους κοιλότητα.

Είναι επώδυνη διαδικασία; Θα έχω οίδημα;

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, υπάρχει μικρή μόνο ενόχληση μετά την επέμβαση για 1-2 ημέρες.

Αυτές τις μέρες υπάρχει μικρό οίδημα, το οποίο είναι αναμενόμενο και δε δημιουργεί προβλήματα. Ο ασθενής συνήθως είναι πλήρως λειτουργικός. Από εκεί και πέρα, εξατομικευμένα, συζητούνται με τον κάθε ασθενή τυχόν ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να αξιολογούνται.

Πόσο χρόνο θα μείνω χωρίς δόντια;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ούτε για μια ημέρα.

Είναι βασική αρχή του ιατρείου μας η κατασκευή προσωρινών – μεταβατικών αποκαταστάσεων, με ικανοποιητική λειτουργικότητα και αισθητική για όσο διάστημα θα διαρκέσει η θεραπεία. Έχουμε τη γνώση και τη δυνατότητα να το επιτύχουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι σύγχρονες ανάγκες, μασητικές, αισθητικές και κοινωνικές δε σταματούν. Θέλουμε η θεραπεία με εμφυτεύματα να ενταχθεί στη ζωή σας και όχι το αντίθετο.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποκατάσταση;

Συνήθως, ανάλογα με την περίπτωση, ο συνολικός χρόνος αποκατάστασης κυμαίνεται από 4 έως 12 μήνες.

Σήμερα πλέον, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, μπορούμε να προσφέρουμε προσθετική εργασία στον ασθενή την ίδια ημέρα που τοποθετούμε τα εμφυτεύματα. Εργασία ακίνητη που θα στηρίζεται στα εμφυτεύματα. Η τελική προσθετική εργασία κατασκευάζεται συνήθως 3 -6 μήνες αργότερα.

Πώς τοποθετούνται τα εμφυτεύματα;

Κατ’ αρχάς, αφού προηγηθεί λεπτομερής προετοιμασία και σχεδιασμός της θεραπείας, τα εμφυτεύματα τοποθετούνται μέσα στο οστό της γνάθου.

Για ένα διάστημα από 3 έως 6 μήνες τα εμφυτεύματα αφήνονται να οστεοενσωματωθούν, να ‘’δέσουν με το κόκαλο. Σ’ αυτό το διάστημα, ο ασθενής χρησιμοποιεί μια προσωρινή προσθετική εργασία. Μετά, με μία μικρή τομή στα ούλα τα εμφυτεύματα αποκαλύπτονται, τα ούλα αφήνονται να επουλωθούν, και κατασκευάζεται η τελική προσθετική αποκατάσταση, η οποία θα στηρίζεται πάνω στα εμφυτεύματα.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων;

  • Αποτελούν το πλέον κοντικό προς το φυσικό δόντι υποκατάστατο,
  • Φαίνονται, λειτουργούν και δίνουν την αίσθηση όπως τα φυσικά δόντια,
  • Δεν απαιτούν τροχισμό και θυσία των γειτονικών δοντιών για να αντικατασταθούν τα δόντια που λείπουν, όπως σε μία γέφυρα,
  • Δίνουν τη δυνατότητα τοποθέτησης ακίνητων εργασιών, εξαλείφοντας την ανάγκη χρήσης κινητών οδοντοστοιχιών,
  • Μπορούν να δώσουν στήριξη σε μία κινητή οδοντοστοιχία, κάνοντάς την πιο σταθερή, άνετη και λειτουργική,
  • Βοηθούν στη διατήρηση του ύψους και της μορφολογίας του οστού της γνάθου, το οποίο μετά την απώλεια των δοντιών φυσιολογικά απορροφάται.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Τα εμφυτεύματα μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις απώλειας δοντιών:

Είτε πρόκειται για ένα μονήρες δόντι, σε μία πρόσθια αισθητικά ευαίσθητη περιοχή είτε πρόκειται για ολική νωδότητα, που χρειάζεται να αντικατασταθούν όλα τα δόντια.

Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ένα ριζόμορφο, βιοσυμβατό στήριγμα από τιτάνιο, το οποίο τοποθετείται χειρουργικά μέσα στο οστούν της γνάθου.

Μετά την ολοκλήρωση της επούλωσης, το εμφύτευμα έχει οστεοενσωματωθεί και πλέον επάνω του προσαρμόζονται κάποια ειδικά εξαρτήματα μαζί με την προσθετική εργασία για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν.

Η ουλίτιδα είναι πάντα το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου, γιατί η αρχική προσβολή από την μικροβιακή πλάκα αφορά τα ούλα.

Τα αρχικά στάδια της νόσου αφορούν τα ούλα. Τα ούλα όταν είναι υγιή είναι σφικτά, στικτά με ομαλό σχήμα και έχουν ένα απαλό ροζ χρώμα. Όταν προσβάλλονται σαν αποτέλεσμα της συσσώρευσης μικροβιακής πλάκας, εμφανίζεται οίδημα ( πρήξιμο ), κοκκινίζουν και έχουν την τάση να αιμορραγούν.

Αυτά όλα είναι σημάδια φλεγμονής, δηλαδή ουλίτιδας.

Παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εξέλιξη και βαρύτητα της ουλίτιδας είναι πολλοί. Η παρουσία τρυγίας (πέτρας), «ασβεστοποιημένης» δηλαδή μικροβιακής πλάκας είναι βασικός επιβαρυντικός παράγοντας.

Η συχνότητα και ο τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών, η προδιάθεση του κάθε ατόμου, κακότεχνα σφραγίσματα και προσθετικές εργασίες κοντά στα ούλα, η εφηβεία και η εγκυμοσύνη στις γυναίκες κ.α. έχουν επίσης ιδιαίτερη σημασία.