Χειρουργικές
Επεμβάσεις

Επιμήκυνση μύλης

Πολλές φορές ένα ή περισσότερα δόντια μπορεί να έχουν
σπάσει ή να έχουν τερηδονιστεί (χαλάσει) αρκετά βαθειά μέσα στα ούλα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητη η χειρουργική διευθέτηση των περιοδοντικών ιστών.

Είτε χρειάζεται να γίνει έμφραξη (σφράγισμα) είτε χρειάζεται να τοποθετηθεί μια στεφάνη (θήκη), θα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη απόσταση από το σημείο που έχει βλάβη το δόντι μέχρι τους περιοδοντικούς ιστούς. Σε διαφορετική
περίπτωση, είναι αδύνατο για τον οδοντίατρο να «χτίσει» το δόντι ή και αν θα τα καταφέρει να το κάνει θα δημιουργηθεί μια αποκατάσταση που θα πιέζει τα ούλα και τους ιστούς.

Σαν αποτέλεσμα τα ούλα θα διογκωθούν, θα κοκκινίσουν, θα ματώσουν ή θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν. Παρόμοια κατάσταση θα είχαμε αν εφαρμόζαμε μια πολύ σφιχτή περίδεση μόνιμα στο χέρι μας. Στις περιπτώσεις αυτές τα ούλα ανασηκώνονται χειρουργικά με ευγενικούς χειρισμούς. Μπορεί να χρειαστεί μικρή αφαίρεση τμήματος του οστού που βρίσεται ακριβώς γύρω από το δόντι που μας ενδιαφέρει και τα ούλα επανατοποθετούνται στην επιθυμητή θέση, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη απόσταση, ο χώρος για να υποδεχθεί την αποκατάσταση του δοντιού. Είναι μια γρήγορη, ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία, που εξασφαλίζει μια σωστή οδοντιατρική αποκατάσταση, υγεία των περιοδοντικών ιστών και την βέλτιστη αισθητική απόδοση.

Εξαγωγή Δοντιών

Υπάρχουν περιπτώσεις που για να αφαιρεθούν κάποια
δόντια ευκολότερα και με ασφάλεια, απαιτείται χειρουργική προσέγγιση. Αυτό αφορά δόντια έγκλειστα, όπως οι κάτω σωφρονιστήρες που συχνά δεν καταφέρνουν να ανατείλουν στο στόμα, δόντια αγκυλωμένα, σπασμένα, ρίζες κ.λ.π.

Παρά του ότι τέτοιες επεμβάσεις δεν εντάσσονται αυστηρά στο χώρο της Περιοδοντολογίας, στο ιατρείο μας αναλαμβάνουμε τέτοιες περιπτώσεις.

Εκτομή Χαλινού

Ο χαλινός είναι μέρος του βλεννογόνου του στόματος που
περιέχει ίνες συνδετικού ιστού. Βρίσκεται κυρίως στα άνω και κάτω πρόσθια δόντια και φαίνεται σαν να ενώνει τα χείλια με τα ούλα.

Όταν είναι αρκετά έντονος μπορεί να εμποδίσει την κίνηση των χειλιών ή να εμποδίζει τη σωστή υγιεινή του στόματος. Επίσης όταν καταφύεται ψηλά στα ούλα, μπορεί να εμποδίζει να κλείσει το κενό ανάμεσα στα πρόσθια δόντια. Η
αφαίρεσή του, όταν χρειάζεται είναι ιδιαίτερα απλή και σύντομη χειρουργική διαδικασία.

Ακρορριζεκτομή

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) γίνεται σε δόντια που είχαν καταστραφεί αρκετά λόγω τερηδόνας ή άλλης βλάβης, με αποτέλεσμα ο πολφός που βρίσκεται στο εσωτερικό του δοντιού να έχει υποστεί
ανεπανόρθωτη ζημιά.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως, παρά την εκτέλεση της ενδοδοντικής θεραπείας, κάποια μικρόβια εξακολουθούν να ζουν μέσα στον ριζικό σωλήνα και προκαλούν την αντίδραση των ιστών στην άκρη της ρίζας του δοντιού. Όταν η ενδοδοντική θεραπεία δεν μπορεί να επαναληφθεί για κάποιους λόγους, τότε παρεμβαίνουμε χειρουργικά.

Ανοίγουμε προσεκτικά τα ούλα στο σημείο προσβολής στην άκρη της ρίζας, καθαρίζουμε καλά την βλάβη και τους φλεγμονώδεις ιστούς από το κόκαλο και κόβουμε την άκρη της ρίζας (ακρορρίζιο) ώστε να απομακρύνουμε την εστία των μικροβίων που ευθύνεται για το πρόβλημα.

Σε πολλές περιπτώσεις, στο σημείο κοπής κάνουμε έμφραξη της ρίζας του δοντιού που παραμένει , ώστε να κλείσουμε το στόμιο του ριζικού σωλήνα ερμητικά. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ανάστροφη έμφραξη.