Περιοδοντική Θεραπεία

Δυστυχώς υπάρχει σε πολλούς η εσφαλμένη αντίληψη ότι η περιοδοντίτιδα δεν θεραπεύεται. Βέβαια, τις περισσότερες φορές το κόκαλο που έχει καταστραφεί δεν μπορεί να αναγεννηθεί. Ούτε έχουμε στα χέρια μας τον τρόπο να ισχυροποιήσουμε τον οργανισμό και να τον κάνουμε άτρωτο στην μικροβιακή πλάκα. Μπορούμε όμως με τις κατάλληλες ενέργειες να σταματήσουμε τη νόσο και να κρατήσουμε τα δόντια στο στόμα για πολλά χρόνια.

Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου είναι αιτιολογική. Αυτό σημαίνει ότι στηρίζεται στον έλεγχο της βασικής αιτίας της νόσου, δηλαδή της μικροβιακής πλάκας. Για το λόγο αυτό το πρώτο ραντεβού της θεραπείας είναι αφιερωμένο εκεί: στην εκμάθηση του καθαρισμού των δοντιών. Ο τρόπος στοματικής υγιεινής είναι πάντα εξατομικευμένος για κάθε ασθενή: Ανάλογα με την περίπτωσή σας επιλέγουμε τα κατάλληλα μέσα ώστε να γίνεται αποτελεσματικός καθαρισμός δοντιών και ούλων.
Αυτή είναι η βάση όχι μόνο για την έκβαση της θεραπείας, αλλά και για την αποφυγή μελλοντικής υποτροπής της νόσου. Μετά ακολουθεί η φάση της συντηρητικής θεραπείας και όπου πιθανά χρειάζεται χειρουργική σε δεύτερο χρόνο. Είναι βασική μας προτεραιότητα, χρησιμοποιώντας τεκμηριωμένες μεθόδους, να προσπαθούμε να ελέγξουμε τη νόσο με συντηρητικά μέσα. Χειρουργική τότε περιορίζεται σε μεμονωμένες περιοχές και σε περιοχές όπου μπορεί να χρειάζεται αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής των ιστών.

Γνωρίζουμε ότι σήμερα στον περιοδοντικό ασθενή δεν αρκεί μόνο η θεραπεία. Απαιτείται και πλήρης αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση. Η σύγχρονη περιοδοντολογία και οδοντιατρική προσφέρουν πολλές λύσεις. Μαζί θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε, σε συνεργασία με άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες όπου χρειάζεται, την αποκατάσταση του στόματός σας. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να κερδίσετε ξανά το χαμόγελο και τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση. Τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό είναι το στάδιο του Recall ή στάδιο διατήρησης του αποτελέσματος. Η περιοδοντίτιδα είναι νόσημα που υποτροπιάζει. Για εμάς η διατήρηση της στοματικής σας υγείας αποτελεί δέσμευση και στόχο. Είναι σχέση ζωής. Το πιο σημαντικό είναι ο ασθενής να διατηρήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο καθημερινής στοματικής υγιεινής. Εκτός όμως από αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να επανεξετάζεται τακτικά για έλεγχο της περιοδοντικής του κατάστασης, απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και τρυγίας, στίλβωση και φθορίωση των δοντιών, ή ότι άλλο κρίνεται αναγκαίο ώστε να αποφύγει πιθανή υποτροπή της περιοδοντικής νόσου.